Ingrediënten: Zwarte thee
Deze gerookte zwarte thee is de eerste en unieke productie in Japan die door de boer, Matsumoto Hiroki, ‘Fuji~san Souchong’ genoemd wordt.
De familie van Matsumoto produceert al verscheidene generaties thee in de Shizuoka regio. Het verhaal gaat dat zijn voorvader, een samurai, zijn zwaard heeft geruild voor landbouwwerktuigen, ofwel gereedschap en zo zijn thee productie is gestart.
Lapsang Souchong is van oorsprong een Chinese thee, maar Matsumoto heeft een eigen unieke variatie weten te maken. Na vele jaren en beproevingen is hij op het idee gekomen om tijdens het roken whiskyvatenchips te gebruiken, die dienden als rijke wierook. De thee wordt gerookt met houtsnippers uit whiskyvaten van de bekende Japanse whisky distilleerderij. Het bekroonde Ichiro Distillery in Chichibu, Saitama.
De thee wordt geteeld bij de Kaneroku Matsumoto Tea Garden vlakbij de berg Fuji. Waar uiteraard de naam van de thee vandaag komt.
Teeltmethode: De Chagusaba-methode is een systeem van traditionele landbouwtechnieken waarbij graslanden rond theevelden worden onderhouden door het groenafval te gebruiken en de bodem van de plantage te verbeteren. Chagusaba is een zeldzaam voorbeeld van wederzijdse afhankelijkheid tussen landbouwproductie en biodiversiteit, die elkaars waarde versterken.