Het woord "Oolong" betekent semi-geoxideerd. Ze worden vervaardigd vergelijkbaar met zwarte thee, maar krijgen een veel kortere verwelkingstijd, een lichte rol (afhankelijk van het type oolong dat wordt gemaakt) en mogen dan alleen gisten totdat de randen van de bladeren bruin beginnen te worden. De thee wordt vervolgens gebakken, waardoor het gistingsproces wordt gestopt en het interessante karakter van Oolong-thee wordt vastgelegd.
De beste Chinese Oolongs komen uit de provincie Fujian - in het Wuyi-gebergte, omdat de provincie Fujian de historische 'geboorteplaats' is op de Chinese Oolongs. De productiemethode van Oolong-thee is ingewikkeld. De theemaker brengt al zijn vaardigheden naar voren om 'zijn' Oolong te definiëren. Zijn vaardigheden en capaciteiten kunnen een commercieel succes of een totale flop veroorzaken.
Dit beslissende moment voor Se Chung Oolong zou in de provincie Fujian hebben plaatsgevonden tijdens de Ching-dynastie. Een oudere monnik die leed aan een 'koude ziekte' kon niet worden genezen door de plaatselijke artsen. Het was bekend dat er een theemaker was wiens speciale thee mensen weer beter maakte. De theemaker werd opgeroepen om zijn thee naar de zieke monnik te brengen. De legende vertelt niet wat er van de monnik is geworden, noch wat er van de theemaker is geworden, maar de stijl van Se Chung Oolong heeft door de decennia bestaan en is een van de overheersende Oolongs in China geworden - bekend om zijn uitstekende smaak en betaalbare prijs.
Land van herkomst: China
Se Chung Oolong wordt gezet met vers water op een temperatuur van ongeveer 80°C. Alle temperaturen daarboven zullen de thee een bittere en onaangename smaak geven omdat de bladeren als het ware gekookt worden. Warm het water op tot deze temperatuur of laat het afkoelen als het water gekookt heeft en voeg daarna de thee toe. Laat het water niet doorkoken zodat er voldoende zuurstof achterblijft waaraan de thee zich kan binden. Verwarm de kop of theepot voor door deze om te spoelen met een beetje heet water. Geef de theeblaadjes voldoende ruimte. Gebruik 1 theelepel thee per kop en laat de Oolong, afhankelijk van je smaak, tussen de 45 seconden en 4 minuten trekken. Als de gewenste smaak bereikt is verwijder dan de bladeren. Voeg voor sterkere thee simpelweg meer thee toe. Oolong kan meerdere malen opgeschonken worden.