Het Pu-erh proces duurde vroeger minstens vijf jaar, inmiddels is een nieuw proces bedacht om de rijping te versnellen waardoor Pu-erh in een paar maanden drinkbaar wordt.
Deze thee is gevormd als een vogelnestje. Volgens de Chinese traditie wordt de thee eerst gewassen.
Gebruik 2 á 3 nestjes op één liter water.
Land van herkomst: China
Met de trektijd kun je een beetje spelen, de eerste zet kun je 30 seconden aanhouden en naarmate je vaker opschenkt loopt dit op tot tussen de 2-10 minuten.
Spoel de thee in de pot: heet vers gezet water opgieten en vrijwel direct weer uitschenken en weggooien. Het spoelen wast de thee die enigszins stoffig of vuil is. Het spoelen wekt de thee uit zijn slaap voor het echte zetten van de thee. Het is gebruikelijk verschillende korte rondes te doen: opgieten, kort trekken en uitschenken. Elke ronde brengt dan de specifieke smaak en geur naar boven.
Te lang trekken brengt te veel verschillende smaken en geuren naar boven, waardoor de subtielere smaken en geuren verloren gaan.
Zo’n reeks van verschillende thee-rondes heeft een eigen combinatie van tijden, bijvoorbeeld in seconden: 15-15-20-25-30-30-35-40-50.