De thee, die erg sterk wordt geserveerd, geniet men het beste met een 'kluntje' witte kandijsuiker en slagroom. 1 kluntje in een kopje doen, thee in het kopje gieten en dan de room heel voorzichtig met de roomlepel “op de thee leggen”.
Doordat Ostfriese handelaren in de zeventiende eeuw vanuit Nederland thee naar de regio brachten, ontstond een levendige handel in deze nieuwe drank. Aanvankelijk werd de thee gebruikt als medicijn. In de achttiende eeuw verspreidde de thee zich over geheel Ostfriesland en werd dé nationale drank. Tegelijkertijd voltrok zich een drastische daling van de bierconsumptie, omdat bier destijds een stuk duurder was.
Koffie wordt nauwelijks gedronken en gasten zal dan ook in de regel automatisch thee worden voorgezet. Traditioneel drinken Ostfriezen tot viermaal per dag drie kopjes thee. Men verwacht dat iedereen ten minste drie kopjes drinkt en er wordt niet in de thee geroerd.
De gemiddelde Ostfries drinkt 2,5 kilogram thee per jaar, wat tienmaal zo hoog is als het Duitse gemiddelde. Het is zelfs ruim driemaal zo hoog als het Nederlandse gemiddelde van 811 gram per persoon per jaar.