Ingrediënten
100% zoethoutwortelextract, zonder toevoeging van suiker en zout, kleur-, reuk- en geurstoffen.
Het maken van drop begint bij de zoethoutstruik. Het belangrijkste ingrediënt van drop is namelijk het dropextract dat uit de wortel van de zoethoutstruik wordt getrokken. Deze zoethoutstruik groeit in warme landen zoals Griekenland, Italië, Spanje en Egypte maar er groeien ook soorten in bijvoorbeeld China. De plant moet minstens 4 jaar oud zijn voordat je de wortels ervan kan gebruiken. In oktober kan er geoogst worden. Dan worden de wortels uit de grond gehaald en dat is een lastig karwei, want de wortels kunnen soms wel tot vier meter in de grond zitten om voldoende vocht te kunnen bemachtigen voor de struik. De struik moet voldoende wortels overhouden om in leven te blijven, zodat er het jaar erop weer geoogst kan worden. Echte vakmanschap dus. Als de wortels uit de grond gehaald zijn, worden ze eerst goed gedroogd, dit is om schimmelen te voorkomen. Op die manier kunnen de wortels wel een paar jaar bewaard worden. In de fabriek worden de zoethoutwortels goed schoongemaakt en in stukken gesneden. Nu heb je de zoethout. De zoethoutwortels worden in grote ketels met water gekookt, waardoor er een soort zoethout-pap ontstaat. De pap wordt vervolgens gefilterd, ingedikt en in bakken gegoten. Als dit opdroogt ontstaan er dikke harde donkere brokken "blokdrop". Blokdrop kan goed vervoerd worden om er vervolgens drop van te kunnen maken. Er wordt trouwens niet alleen maar drop van blokdrop gemaakt: blokdrop wordt ook gebruikt om hoestdrankjes van te maken, die een slijmoplossende werking hebben. Daarnaast wordt blokdrop in de farmaceutische industrie gebruikt om de bittere smaak van pillen te neutraliseren. De Italianen vervoeren de blokken blokdrop met laurierbladen ertussen om te voorkomen dat de blokken aan elkaar plakken. Op deze manier trekt de lauriersmaak in de blokdrop en zo ontstaat laurierdrop. Laurierdrop is dus niet van laurier gemaakt, maar is vrijwel pure blokdrop. Eenmaal aangekomen in de dropfabriek, wordt de blokdrop weer opgelost in water. Daar wordt zetmeel aan toegevoegd, afkomstig uit aardappelen of maïs, wat het dropje zachter en soepeler maakt. 20 stuks even verwarmen in 100 cc water +/- 80 graden Celsius en af laten koelen. Om te gebruiken als hoestsiroop een eetlepel per uur.