Alle handelingen van pluk tot malen, worden met de hand uitgevoerd en het malen van 30 gram Matcha kost ongeveer een uur! In Japan wordt Matcha bewaard in een houten lakdoos: Natsume. Matcha bevat de sterkste antioxidanten en aminozuren. Het hoge chlorofylgehalte maakt de lijst gezondheidsvoordelen nog langer.
Land van herkomst: Japan
Japanse Thee Matcha Hana (schaduwthee) Biologisch wordt gedronken in de Japanse Thee Ceremonie. Het drinken van de thee gebeurt in complete rust en stilte en maakt deel uit van een meditatietechniek die toegepast wordt door belijders van het Zen Boeddhisme en is daarom verbonden aan strikte regels en voorschriften.
Het is vanzelfsprekend dat men een theeceremonie houdt in een Japans theehuis en dat de inrichting hiervan compleet is afgestemd op de richtprincipes van Zen en Feng Shui, om zo de doorstroming van energie te bevorderen.
De thee die bij de theeceremonie wordt gedronken is een dikke drank: Koicha. Hiervoor neemt men een halve theelepel Matcha per kop vers heet water van 80 °C. Met een bamboe garde (chasen) klopt men de Matcha door het water, totdat er geen klontjes meer zijn.
Naast de zoete Koicha is er ook nog een dunnere variant: Usucha (kwart theelepel Matcha per kop heet water) die een iets meer bittere smaak heeft. Naast het traditionele gebruik van Matcha zijn er tegenwoordig vele toepassingen, in zoet banket, chocolade en ijs. Daarnaast is de Matcha Latte een populaire drank.