Herkomst
Niet alleen zijn deze zoete bonen na bewerking letterlijk goudachtig van kleur; de bijzondere Malabar koffie van de zuidkust van India wordt wel gezien als één van de grootste kwaliteitskoffies. ‘Golden Nuggets’ worden de bonen daarom ook wel genoemd. Heel verbazingwekkend is dit niet als je bedenkt dat dit product uit de Indiase deelstaat Kerala op een wel heel speciale manier wordt bewerkt. Namelijk volgens het ‘monsoon proces’ dat maar liefst 12 tot 16 maanden in beslag neemt.
Tijdens dit proces worden de bonen blootgesteld aan de Monsoon wind. Dit gebeurt in speciale opslagruimtes waar de bessen worden bewaard in afwachting van de Monsoon. Zodra deze begint te waaien, worden de zijkanten van de opslagruimtes geopend zodat de vochtige wind de kans krijgt langs de koffie te circuleren. Hierdoor zwellen de bonen op en krijgt de koffie zijn milde, vochtige geur. Het regelmatig omkeren van de koffie gedurende een periode van 12 tot 16 maanden geeft de bonen hun bleekgouden teint.
Dit resulteert in uitermate zachte koffie met een laag zuurgehalte op basis van 100% arabica koffiebonen: koffie gekust door de wind.
Productiemethode: Wet Process, daarna monsooned Type variëteit: Kent Grootte van de boon: Screen 18/19 Bloeiperiode: maart – april Brandhoogte: middel