Ethiopië Sidamo biologische koffie komt uit het Sidama gebied. En daar staan 221 pulpstations waarvan 91 bij de SCFCU horen. De Ethiopië Sidamo koffie is daardoor verzekerd van een Fair Tradeprijs en goede arbeid- en leefomstandigheden voor de leden van de coöperatie. Ethiopië kent een grote koffiecultuur met 330.000 kleine farms en 19.000 overheidsfarms. in totaal wel 12 miljoen boeren.
Er bestaan grote verschillen tussen de hele mooie gewassen Sidamo’s/Yichacheffe’s en Limu’s en de ongewassen Djimmah’s die in de supermarkt als mocca’s gebruikt worden. De gewassen koffie heeft een fijnere body en niet zo´n aardse smaak als de ongewassen koffie. De gewassen Sidamo’s bezitten een perfecte balans tussen bloemige/fruitige acidity (zuren) en wilde aroma’s.
Ethiopië wordt gezien als de geboorteplaats van koffie: in de bossen van de Kaffa regio groeide “coffea arabica” in het wild. Koffie is “Bun” of “Buna” in het Ethiopisch, koffieboon is dus wellicht een verbasterde vertaling van “Kaffa Bun”. De Coffea Arabica kwam ook al heel vroeg voor in de Harar regio. Het is heel goed mogelijk dat slaven gevangen uit de bossen koffiebessen kauwden en deze verspreidden in de Harar regio, waar de moslim slavenhandelsroute door liep.
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.
Bij de teelt van biologische koffiebessen worden geen (chemische) pesticiden en insecticiden gebruikt. Insecten en ziekteverwekkers worden op natuurlijke wijze bestreden. De koffieplanten groeien zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving. Ze zijn omringd door schaduwbomen en bodembedekkers die zorgen voor de beheersing van de hoeveelheid zonlicht en vocht.