Bevat groene thee cafeïne?

Groene thee is een van de meest gedronken theesoorten. Maar is groene thee cafeïne vrij? Het korte antwoord daarop is nee, groene thee is niet cafeïne vrij. Groene thee bevat van nature cafeïne. Ook wel theïne genoemd. Net al koffie, maté en cacao bevat groene thee cafeïne. Toch hebben wij bij The Art Of Tea opties voor cafeïnevrije groene thee. We leggen je uit hoe het zit.

Zit er cafeïne in groene thee?

Ja, er zit cafeïne in groene thee. De bladeren van de theeplant Camellia sinensis, waar groene thee van gemaakt wordt, bevatten cafeïne. Ditzelfde geldt voor zwarte thee en witte thee. Alle thee afkomstig van de bladeren van de officiële theeplant bevatten cafeïne. De bladeren die voor groene thee worden gebruikt zijn niet gefermenteerd waardoor ze hun mooi groene kleur behouden. Dit maakt ook dat de kleur van getrokken groene thee een beetje lichtgroen of gelig er uit kan zien.

De hoeveelheid cafeïne in een kopje groene thee kan verschillen. Gemiddeld zit er 30 milligram cafeïne in een kop thee van 125 milliliter. Er kan meer cafeïne in een kop groene thee zitten als je de thee langer laat trekken. Hierdoor heeft de thee langer de tijd om de cafeïne vrij te laten. Wil je dus minder cafeïne in je kopje groene thee hebben? Laat de groene thee dan iets korter trekken. Ook kan er een verschil in de hoeveelheid cafeïne zitten in groene thee door hoe grof of fijn het theeblad is, hoe heet het water is en hoe groot je kop of mok is. Deze factoren kunnen allemaal invloed hebben op hoeveel cafeïne er in groene thee zit.

Ondanks dat er cafeïne in thee zit is groene thee nog steeds gezond. Er wordt aangeraden om 3 kopjes groene of zwarte thee per dag te drinken. Dit zou kunnen helpen bij het verlagen van het risico op een beroete en diabetes type 2. Dit komt doordat de gezonde stoffen in groene thee kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast is groene thee een lekkere warme of koude drank om van te genieten en zonder de toevoeging van melk of suiker bevat groene thee geen calorieën. Lekker en verantwoord!

Cafeïne in groene thee.

Cafeïne kan je een boost van energie geven en kan helpen bij concentratie maar niet iedereen kan even goed tegen cafeïne. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne als andere. Ze kunnen van cafeïne angstig en rusteloos worden. Ook kan cafeïne in bijvoorbeeld groene thee, hoofdpijn veroorzaken of problemen met slapen als je gevoelig bent voor cafeïne. Gelukkig zijn er heel veel lekker thee opties die geen cafeïne bevatten.

Groene thee zonder cafeïne.

Alhoewel groene thee cafeïne bevat hebben wij bij The Art Of Tea ook opties voor groene thee zonder cafeïne. Dit is groene thee waar de cafeïne uit is gehaald. Ontdek onze groene thee zonder cafeïne net als onze andere heerlijk cafeïnevrije thee.