Fabaceae, ook bekend als Leguminosae
De heester, Aspalathus linearis, heeft een heel klein areaal, alleen op de Cedarbergen bij de Westkaap van Zuid-Afrika groeit de plant.
Het bergvolk van de Khoistam die in dat gebied leven, waren de eersten die een manier ontwikkelden om thee te maken van rooibos, een gebruik dat terugloopt tot 3000 jaar geleden. Deze thee werd ook gewaardeerd door de Engelse kolonisten in de 19e en 20e eeuw.
Rooibos, populair vanwege zijn diepe aroma en volle smaak is de meest populaire drank in Zuid-Afrika. Het wordt koud en warm gedronken, zonder of met suiker en melk. Rooibos is rijk aan anti-oxidanten en flavonoïden en bevat hogere concentraties van deze stoffen dan gewone thee. Hoewel er geen gezondheidsclaims van rooibos wetenschappelijk zijn bewezen, is er veel onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van rooibosthee. De actieve anti-oxidanten die gevonden zijn in rooibos zijn quercetine, luteoline, isoquercetrine en rutine. Rooibos bevat geen cafeïne en bevat weinig tannines.
Land van herkomst: Zuid Afrika
Biologisch
Rooibos wordt gezet met vers gekookt water van 100°C. Laat het water niet doorkoken zodat er voldoende zuurstof achterblijft waaraan de Rooibos zich kan binden. Verwarm de kop of theepot voor door deze om te spoelen met een beetje heet water. Geef de Rooibos voldoende ruimte. Gebruik 2 theelepels thee per kop en laat deze 5 minuten trekken. Rooibos kan meerdere keren opgeschonken worden.